Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Paddestoelen zoeken in Frankrijk

Op de lagere school hebben we geleerd dat je geen paddestoelen mag plukken, het is gevaarlijk, het is verboden en het is slecht voor de natuur. Hoe anders is de cultuur in Frankrijk. In de Haut-Languedoc, waar ik ruim dertig jaar kom, trekt men in oktober met tienduizenden het bos in.
In het weekend staat er opeens een file op de col. Overal zie je wandelaars met mandjes. De bakker, de slager, de quinqalier, de restauranthouder kom ik tegen in het bos. De groenteboer verkoopt verse cčpes, de slager gedroogde.

Langs de weg staan stalletjes van plukkers die hun waar aan de automobilist brengen: pieds-de-moutons, lactaires, trompettes, maar bovenal cčpes.Van de plaatselijke bevolking heb ik geleerd hoe je paddestoelen zoekt, en hoe je ze moet bereiden. Ik ging zelf op onderzoek in de mycogastronomie.
Het is uitgegroeid tot een hobby, die uit de hand is gelopen. De resulaten heb ik vastgelegd in een Handboek Paddestoelen, het meest uitgebreide werk dat tot dusver in Nederland verscheen.

Lees verder op www.wildepaddestoeleneten.nl

| top |

Kampeerreis Elzas - Côte du Rhône - Côte de Provence

Een reis voor levensgenieters: proef en beleef Frankrijk! U reist door karakteristieke stadjes in de Elzas en via de Jura gaat u naar de Côte-du-Rhône. Ontdek het kleurrijke Straatsburg, het charmante Colmar met haar vakwerkhuizen en het wijnstadje Eguisheim. In Orange volgt u het parcours van de prinsen van Oranje en bezoekt u het imposante Romeinse theater. Overal proeft u de superwijnen van de streek en geniet u van ambachtelijke producten op gezellige lokale markten, zoals die in Carpentras. De reis eindigt in het mondaine deel van de Côte d’Azur, met als kers op de taart een bootexcursie naar Île Saint-Honorat. Hier heeft u echt even het gevoel te leven als God in Frankrijk! Kampeerreis Elzas - Côte du Rhône - Côte de Provence