Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Wat voor huis?

Heel ruwweg zijn er in de Bourgogne (waar ik de weg een beetje ken) maar ook elders in Frankrijk, dunkt me, twee hoofdsoorten huizen te koop: boerderijen en dorpswoningen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog watermolens, verlaten stationsgebouwtjes en 'maisons bourgeoises', maar die zijn tamelijk zeldzaam en daardoor relatief duur. Bovendien valt er weinig algemeens over te zeggen.
Dorpswoningen zijn veelal uit natuursteen opgetrokken op de flanken van heuvels. Bij mij in de buurt met name aan de Westzijde van de Saône, waar veel wijndorpjes liggen. Zeer in trek bij buitenlanders en Fransen uit de grote steden, en daardoor tamelijk aan de prijs. Maar wel gebouwd om de eeuwen te trotseren, en door de vaak wat hogere ligging weinig gevoelig voor vochtproblemen.

Boerderijen, daar stikt het hier van. Als vroeger de kinderen van een boer het huis uit moesten, werd niet zelden de boerderij uitgebouwd om een extra gezin onderdak te bieden. Of ze zetten een tweede boerderij neer, een stukje verderop. Je ziet hier veel Bressaanse boerderijen, met van dat vakwerk met bakstenen ertussen (brique et colombages). Heel mooi, maar dikwijls slecht geïsoleerd en gefundeerd, en vochtig. De Bresse (Zuid-Bourgogne en Noord-Ain) is altijd erg arm geweest. De boerderijen werden gebouwd met om het even welk materiaal. Muren opgetrokken uit op elkaar gemetselde dakpannen komen zeer vaak voor. Verder zie je veel 'pisé'. Leem, laag voor laag gegoten in een bekisting, net als beton. Dit leverde dikke, goed isolerende muren op, die echter wegspoelen als het dak lekt.

https://immogo.com/nl

| top |

Kampeerreis Elzas - Côte du Rhône - Côte de Provence

Een reis voor levensgenieters: proef en beleef Frankrijk! U reist door karakteristieke stadjes in de Elzas en via de Jura gaat u naar de Côte-du-Rhône. Ontdek het kleurrijke Straatsburg, het charmante Colmar met haar vakwerkhuizen en het wijnstadje Eguisheim. In Orange volgt u het parcours van de prinsen van Oranje en bezoekt u het imposante Romeinse theater. Overal proeft u de superwijnen van de streek en geniet u van ambachtelijke producten op gezellige lokale markten, zoals die in Carpentras. De reis eindigt in het mondaine deel van de Côte d’Azur, met als kers op de taart een bootexcursie naar Île Saint-Honorat. Hier heeft u echt even het gevoel te leven als God in Frankrijk! Kampeerreis Elzas - Côte du Rhône - Côte de Provence