Vakantiewoningen

Zoek in ons aanbod van vakantiehuizen, officieel partner van Belvilla.

Regio's

Normandië 
Zuid-Frankrijk
Côte d'Azur
Provence
Languedoc-Roussillon
Bretagne

Gekraakt door muizen

Leven op het platteland van de Dordogne in Jumilhac-Le-Grand

Hoe het begon
In 2002 kregen wij, twee vrouwen uit Amersfoort, de kans van ons leven, een groot, vervallen huis in ons favoriete vakantiegebied kwam op ons pad. Het stond al 30 jaar leeg en was "gekraakt" door muizen, slangen en vleermuizen. Na lang zoeken en met hulp van de plaatselijke huisarts werd de engelse eigenaar opgespoort. Hij wilde er wel van af, en na wat heen en weer e-mailen was de koop gesloten. Een Chambres d'Hotes moest het worden ! In één dag te rijden vanuit Nederland, slechts 950 km vanaf Utrecht. Een plek voor enkele weken of een paar nachtjes, lekker goedkoop en erg gezellig!

De start
Enkele deskundige familieleden sprongen wat heen en weer op oude houten vloeren en porden met schroevedraaiers in de kozijnen. Tja, eigenlijk was de staat van het huis nog zo slecht niet. Enkele weken later toen de ramen niet meer waren dichtgespijkert en de enorme rotzooi van dozen, zakken en meubels uit de kamers waren verwijderd konden we pas echt zien wat we gekocht hadden! Tegen die tijd konden we niet meer terug, huis in Amersfoort verkocht en onze banen bij Justitie opgezegd.

Er kwam een periode van hakken en breken en weer opbouwen en vullen, grof werk waar wij, twee vrouwen toch even aan moesten wennen. Gelukkig kwamen er hulptroepen uit Nederland en ook de nieuwe franse vrienden hielpen ons op weg met goede tips over de septic-tank en electra-aansluiting.

Om het half uur dronken we sterke koffie, die de fransen erg lekker vonden, geen wonder merkten we later, ze zijn zelf gewend om de koffie van s'morgens de hele dag door slechts op "te warmen" in de magnetron!

Hoe het nu is
In 2003 begon alles meer vorm en comfort te krijgen, een echte keuken met gootsteen en warme en koud stromend water in plaats van een gasfornuis in de kamer en water uit een buitenkraan.

Onze chambres d'hotes werd een gezellig huis met enkele mooie kamers, de oude ijzeren en houten ledikanten en mooie oude meubels maken de sfeer echt frans!

Ons huis aan het water trekt veel vakantiegangers die er helemaal even uit willen zijn, geen boodschappen (want wij verzorgen alle maaltijden) en geen storende telefoontjes (mobieltjes hebben bij ons in het dal geen bereik!) maar lekker luieren in de grote tuin aan het water en af en toe iets ondernemen in de omgeving.

Ook ontvangen wij groepen en hebben daar zelfs speciale prijzen voor.

Het franse leven
Er wordt van Frankrijk altijd gezegd dat er veel regels zijn, nou dat klopt ook. Het invoeren van de auto is een hoogstandje van bureaucratie, maar de fransen willen je daar best wel bij helpen.Trouwens Nederland doet met zijn regels zeker niet voor dit land onder. Alleen daar zijn we aan gewend. In Jumilhac zijn nog geen "rookzuilen" of schoenen met puntneuzen, hier in Jumilhac lopen we gewoon op sandalen en dorpsgenoten doen daar rustig een sokje in aan.

Ondertussen "draaien" we volop, ook al is alles nog niet klaar. We kletsen lekker frans zonder ons aan grammaticaregels te storen en merken dat de buurtbewoners ons prima begrijpen, ach we hebben eens een kilo meer aardappels dan besteld, maar dat mag de pret niet drukken.

De aardappelboer aan huis brengt elke week een grote bos peterselie mee alsof het een bos rozen is, en de hond van de dokter is regelmatig bij ons als logeé te vinden. We voelen ons daar echt thuis en genieten elke dag van het franse leven. Ons dagboek van 2002 tot en met heden staat op onze website www.jumilhac.com, met veel fotoos van toen en nu.

Tot ziens; Inge Haak & Inge Damhuis.

| top |

Vakantiewoningen

Zoek in ons aanbod van vakantiehuizen, officieel partner van Belvilla.

Regio's

Normandië 
Zuid-Frankrijk
Côte d'Azur
Provence
Languedoc-Roussillon
Bretagne