Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

De foute makelaar

De telefoon op ons kantoor gaat.
‘Met Ondernemen – Frankrijk’
‘Mijnheer, ik sta op het punt om een huis te kopen in Frankrijk, maar ik ben helemaal geen ondernemer, kunt u bij toch helpen, ik heb vreselijke haast’
‘Natuurlijk, wat kan ik voor u doen, het huis staat toch niet in brand, hoop ik?’

Een Nederlandse familie had na drie bezoeken en na de zaak van alle kanten te hebben bekeken, eindelijk besloten dat ze dit prachtige huis in de Cher wilden gaan kopen als tweede huis. Na de derde rondleiding was er ‘een laatste prijs’ genoemd door de makelaar. Dat hadden ze overwogen en ze hadden besloten om daarmee akkoord te gaan.
Dat hadden ze telefonisch aan de makelaar gemeld, die hen vriendelijk uitnodigde om op zijn kantoor te komen praten over hoe het aankoopproces dan verder zou gaan.

Daar aangekomen lag er een contract klaar op FNAIM papier, waar op enkele stippellijntjes hun persoonlijke gegevens waren ingevuld. Of ze dat maar gelijk wilden tekenen. De familie vroeg wat dat dan voor een contract was en de makelaar meldde dat het hierbij ging om een ‘SSP’. Hij had nog veel meer gezegd, maar dat hadden ze niet begrepen.
Ze zaten daar dus aan tafel toen ze ons belden om te zeggen dat de makelaar eiste dat ze zouden tekenen, anders zou de koop niet doorgaan.

We hebben de familie zeer dringend aangeraden helemaal niets te tekenen en toen we daaropvolgend de boze makelaar aan de telefoon kregen hebben we die verzocht om het projet te faxen. Eén keer lezen was genoeg om deze familie dringend aan te raden, dit vodje te laten voor wat het was en een notaris de opdracht te geven om een echt compromis de vente op te stellen.
Twee weken later was dat geregeld en is de familie opnieuw naar de Cher gereisd om te tekenen. Inmiddels is ook de acte authentique gepasseerd. Van de makelaar is sindsdien nauwelijks nog iets vernomen

Het standaard FNAIM compromis de vente is -helaas- een gedrocht dat voornamelijk is geschreven ten gunste van de verkoper en meer nog ter bescherming van de belangen van de makelaar. Bovendien is het niet standaard. We hebben FNAIM-contracten gezien waarin doodleuk was opgenomen dat de makelaar te allen tijde zou worden betaald, ook als de koop niet doorging, ongeacht door wiens schuld. We hebben er ook gezien waar geen enkele eigen verklaring van de eigenaar kon worden opgenomen. De FNAIM-makelaar vertelde doodleuk dat dat "niet mocht van de wet". En verder heeft een FNAIM-contract meestal het beding dat de aanbetaling moet worden overgemaakt op rekening van de makelaar. NOOIT DOEN!!! Uitsluitend en alleen geld overmaken op rekening van een erkende notaris!

Noch koper(s) noch verkoper zou een compromis de vente moeten ondertekenen waarin de makelaar toch betaald krijgt als de koop niet doorgaat, tenzij de makelaar een tarief accepteert, zoals dat in Nederland gebruikelijk is: 2% of minder.

© Wim van Teeffelen ondernemen-frankrijk.nl

 | top |


Zomervakantie 2020 | Belvilla vakantiehuizen

Vier de zomer in een Belvilla De zomer is het ideale moment om er even met het gezin, een groep vrienden of uw partner tussenuit te gaan! Weet u al wat uw voorkeuren zijn? Gaat u voor een vakantiehuis met zwembad? Een verblijf aan de kust?

Ontdek onze special deals | Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuis aan zee met korting Geniet van eindeloze strandwandelingen, neem een verkoelende duik in zee en ontspan even helemaal bij een goed strandtentje. Vanuit uw vakantiehuis valt er genoeg te ontdekken. Wanneer gaat u ertussenuit? Deals aan zee Aanbiedingen vakantiehuizen met zwembad Wilt u de volgende vakantie genieten van een vakantiehuis met zwembad?

Vakantiehuis Frankrijk? Vakantie in Frankrijk | Belvilla

Zelfs een boomhut behoort tot de mogelijkheden, evenals een koninklijk verblijf in een kasteel of op een landgoed! Genieten van de kust vanuit een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk , tot rust komen op het platteland vanuit een vakantiehuis in de Provence , luieren aan de rand van uw privézwembad van het vakantiehuis in Bretagne , wandelen in de bergen vanuit uw vakantiehuis in de Ardèche ...