Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Makelaars

Zoeken via de makelaar
In Nederland kun je naar een makelaar stappen en een zoekopdracht geven. Via de computer heeft hij of zij toegang tot het actuele aanbod van alle makelaars in heel het land. In Frankrijk werkt het anders. Daar bestaan alleen verkopende makelaars, die dus primair de belangen van de aanbieder dienen. Natuurlijk houden ze stijf vol dat ze objectief ijveren voor een geslaagde transactie, tot tevredenheid van beide partijen. Toch, hoe je het ook wendt of keert, is het de verkoper die het initiatief heeft genomen om zijn huis via de desbetreffende makelaar aan te bieden. Dus zelfs al betaalt de koper de makelaarskosten, de verkoper is de oorspronkelijke cliënt. Hoe dan ook is de gepubliceerde prijs bijna altijd de prijs inclusief makelaarskosten, maar exclusief notariskosten.

Een makelaar verkoopt alleen de huizen van zijn eigen cliënten, en heeft geen inzicht in het totale aanbod. Sterker, zijn concurrenten in de regio houden de locatie van de huizen in hun eigen portefeuille angstvallig geheim, uit angst dat een andere makelaar er lucht van krijgt. De meeste verkopers zetten hun huis namelijk via verschillende makelaars tegelijk in de markt . Dat vinden die makelaars niet leuk, want de kans dat zij het huis verkopen en de commissie vangen, neemt hiermee natuurlijk af.
Heeft een makelaar een onbewoond (vakantie)huis exclusief in de verkoop, dan beschikt hij vaak ook over de sleutel, zodat de bezichtiging kan plaatsvinden zonder aanwezigheid van de eigenaar. Makelaars vragen tussen de 5 en 10% commissie, betaald door de koper. Geeft een verkoper aan dat hij minimaal 100.000 euro voor zijn huis wil, dan zet de makelaar het in de etalage voor 115.000. Zo blijft er ook nog wat ruimte voor onderhandelingen, zonder dat zijn courtage in gevaar komt. Die commissie is zo hoog, omdat de makelaar ook veel huizen in portefeuille hebben die zij niet verkopen. Elk huis kan immers door meerdere makelaars verkocht worden. Dit werkt sterk prijsopdrijvend, omdat meerdere makelaars moeten eten van hetzelfde huizenaanbod. Zou men hier met een systeem van exclusiviteit gaan werken, zoals in Nederland, dan kan de courtage sterk omlaag (de makelaar is immers zeker dat hij het huis vroeg of laat mag verkopen) en gaat binnen een jaar zeker de helft van de makelaars kopje onder.

Makelaars zijn in het algemeen wat huiverig voor rechtstreeks contact tussen koper en verkoper en zullen in ieder geval goed naam en adres van de geïnteresseerde koper noteren. Dit om te voorkomen dat deze later stiekem zelf de verkoper opzoekt en de zaak beklinkt zonder de makelaar te vergoeden voor zijn inspanningen. Dit is streng verboden en kan de verkoper - die immers een contract heeft met de makelaar) flink in de problemen brengen.
Hoewel ik geen grote vriend van de makelaars in Frankrijk ben, zal ik al mijn klanten adviseren naast Immogo óók een of meerdere makelaars in de arm te nemen. Daarmee verdubbel je de kans op succes, want ongeveer de helft van alle huizen in Frankrijk wordt buiten de makelaar om verkocht. Echter nooit een exclusief contract accepteren, en nooit meer betalen dan 6% (of minder als je een duur huis hebt). Ook hier kun je dus best onderhandelen.

https://immogo.com/nl

 | top |


Zomervakantie 2020 | Belvilla vakantiehuizen

Vier de zomer in een Belvilla De zomer is het ideale moment om er even met het gezin, een groep vrienden of uw partner tussenuit te gaan! Weet u al wat uw voorkeuren zijn? Gaat u voor een vakantiehuis met zwembad? Een verblijf aan de kust?

Ontdek onze special deals | Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuis aan zee met korting Geniet van eindeloze strandwandelingen, neem een verkoelende duik in zee en ontspan even helemaal bij een goed strandtentje. Vanuit uw vakantiehuis valt er genoeg te ontdekken. Wanneer gaat u ertussenuit? Deals aan zee Aanbiedingen vakantiehuizen met zwembad Wilt u de volgende vakantie genieten van een vakantiehuis met zwembad?

Vakantiehuis Frankrijk? Vakantie in Frankrijk | Belvilla

Zelfs een boomhut behoort tot de mogelijkheden, evenals een koninklijk verblijf in een kasteel of op een landgoed! Genieten van de kust vanuit een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk , tot rust komen op het platteland vanuit een vakantiehuis in de Provence , luieren aan de rand van uw privézwembad van het vakantiehuis in Bretagne , wandelen in de bergen vanuit uw vakantiehuis in de Ardèche ...